Ons Dorp Gameren

Ons Dorp Gameren is donderdag 26 november om 17.20 uur te zien bij Omroep Gelderland. 

PERBERICHT: Gastarbeiders en gangsters in het Gameren van 1968 of toch de schietclub?


GAMEREN – Gameren telt in 1968 één gastarbeider, de Italiaan Canzano, die in de plaatselijke steenfabriek werkt. Hij wordt mooi close gefilmd in de dorpsfilm van dat jaar. De dorpsfilmers lijken ook op bezoek te gaan bij een groepje maffiosi die nota bene op de oprit van een woning met een geweer en een pistool staan te oefenen. Of zijn het toch leden van schietvereniging Het Gulden Schot?


Het Gulden Schot is een nog altijd bestaande vereniging die eerder oefende in een kelder onder de plaatselijke voetbalkantine. Hier presenteert zich een handjevol leden voor de film en richt de wapens op een kleine schietschijf. Er zit in ieder geval één beginneling bij die vergeet het pistool te ontgrendelen. Hij krijgt hulp van een ervaren Gulden Schotter met hoedje.

Maandag was- en vlagdag
De opnames zijn waarschijnlijk op een maandag gemaakt, gezien de vele was aan de lijn. Aan een aantal huizen hangt de Nederlandse vlag met oranje wimpel. Ter gelegenheid van een koninklijke verjaardag, de geboorte van een nieuw lid van het koningshuis, óf misschien zelfs op speciaal verzoek van de filmploeg. Gameren in de Bommelerwaard is in die jaren zestig een agrarische gemeenschap, waar je boer of tuinder bent of in de steenfabriek werkt. Of je pakte de bus naar Rotterdam of Delft om in de haven of de slaoliefabriek aan de slag te gaan. De aardbei is een beetje de kurk waarop de regionale economie drijft. Vaak nog gekweekt op ‘de koude grond’, maar ook de kassenteelt komt in deze periode opzetten.

De RUGA-fabriek waar Canzano werkte was één van de drie baksteenbakkers van de firma De Ruiterwaard, met verder vestigingen in Tricht en Herwijnen. Er werkten mensen uit het dorp en uit omliggende plaatsen. In 1982 sloot de steenfabriek.

Met de hele school op ziekenbezoek
Fraai is ook om te zien dat bijna alle kinderen van de kleuterschool op bezoek gaan bij een zieke klasgenoot. Alleen de juf mag naar binnen met een fruitmand en alle kleuters verdringen zich voor het raam om naar het zieke jochie te zwaaien. Ongetwijfeld is het ventje daardoor sneller opgeknapt. Een heel bijzonder stel in Gameren was echtpaar Van Maren: oud-melkboer Jan ‘de Poes’ en zijn vrouw Henke ‘de Kat’. In de film zijn ze kort, maar vrolijk dansend te zien voor de deur van hun woning. Zijn opvolgers zijn ook te zien, de één levert melk in flessen en de ander is een dame die verse zuivel tapt uit een aangepaste melkbus in haar kar.  

Het Gamerense verenigingsleven presenteert zich die dag natuurlijk nadrukkelijk voor de camera. De gemengde zangvereniging Marijke, voetbalclub GVV’63 die dat jaar een eerste lustrum viert, wandelclub De Waalkanters, de Christelijke Plattelandsvrouwen Bond, muziekvereniging Prinses Juliana (die een jaar later zou samengaan met Concordia uit Nederhemert) en natuurlijk de met hengels uitgeruste visclub.

Ons Dorp Gameren is donderdag 26 november om 17.20 uur te zien bij Omroep Gelderland. Lees het volledige perbericht op onze website. Aflevering online (terug)kijken? Dat kan via Uitzending Gemist.